Zobacz również

Gin

Rum

Skraplacz

Napój destylowany, spirytus, likier lub likier twardy to napój alkoholowy wytwarzany w drodze destylacji mieszaniny powstałej w wyniku fermentacji alkoholowej, takiej jak wino. Proces ten oczyszcza go i usuwa składniki rozcieńczające, takie jak woda, w celu zwiększenia zawartości alkoholu (powszechnie znane jako alkohol objętościowo, ABV). Ponieważ napoje destylowane zawierają więcej alkoholu, są one uważane za "twardsze" - w Ameryce Północnej termin "likier twardy" jest używany do odróżnienia napojów destylowanych od napojów niedestylowanych, które są pośrednio słabsze. Na przykład, nie obejmuje to napojów takich jak piwo, wino i cydr, ponieważ są one fermentowane, ale nie destylowane. Wszystkie one mają stosunkowo niską zawartość alkoholu, zazwyczaj poniżej 10%. Brandy jest jednak napojem spirytusowym, odróżnia się od wina (w wyniku destylacji) i ma ABV powyżej 35%. Inne przykłady popularnych napojów destylowanych to wódka, gin, tequila, rum, whisky, jak również eau de vie (Fruit Brandy lub Schnapps), baijiu, soju, aguardiente, pálinka, fernet i slivovitz.