Bazylia słodka (Ocimum basilicum)

Bazylia, bazylia tajska lub słodka bazylia to potoczna nazwa kulinarnego zioła Ocimum basilicum z rodziny Lamiaceae (mints), czasami nazywanego dziurawcem świętojańskim w niektórych krajach anglojęzycznych. Bazylia pochodzi z Indii, była tam uprawiana od ponad 5.000 lat, ale była dokładnie znana Theophrastus i Dioscorides. Jest to półtwarda roślina jednoroczna, najlepiej znana jako zioło kulinarne, która zajmuje czołowe miejsce w kuchni włoskiej, a także odgrywa ważną rolę w kuchni południowo-wschodniej Azji w Indonezji, Tajlandii, Wietnamie, Kambodży, Laosie i kuchni tajwańskiej. W zależności od gatunku i odmiany liście mogą smakować jak anyż, o mocnym, ostrym, często słodkim zapachu. Istnieje wiele odmian Ocimum basilicum, jak również kilka spokrewnionych gatunków lub hybryd gatunków, zwanych również bazylią. Typ stosowany w potrawach włoskich nazywany jest typowo bazylią słodką, w przeciwieństwie do bazylii tajskiej (O. basilicum var. thyrsiflora), bazylii cytrynowej (O. X citriodorum) i bazylii świętej (Ocimum tenuiflorum), które są stosowane w Azji. Podczas gdy większość popularnych odmian bazylii traktowana jest jako jednoroczne, niektóre z nich są wieloletnie w ciepłym, tropikalnym klimacie, w tym święta bazylia i odmiana znana jako "African Blue".