Pachyrhizus erosus, powszechnie znany jako jicama, jam meksykański lub rzepa meksykańska, jest nazwą rodzimego meksykańskiego winorośli, choć nazwa najczęściej odnosi się do jadalnego korzenia bulwiastego rośliny. Jícama jest gatunkiem z rodzaju Pachyrhizus w rodzinie fasoli (Fabaceae). Rośliny w tym rodzaju są powszechnie określane jako yam bean, chociaż termin "yam bean" może być inną nazwą dla jícama. Inne główne gatunki ziaren ignamu są również autochtoniczne w Ameryce Północnej i Południowej. Kwiaty, niebieskie lub białe oraz strąki podobne do fasoli lima, są produkowane na w pełni rozwiniętych roślinach. Występuje kilka gatunków jicamy, ale na wielu rynkach występuje Pachyrrizus erosus. Dwie uprawiane formy P. erosus to jicama de agua i jicama de leche. Ten ostatni ma wydłużony korzeń i mleczny sok. Forma agua ma górny kształt do oblać korzeń, przezroczysty sok i jest preferowaną formą na rynku.
Zostaw komentarz