Kłębian kątowaty Jicama (Pachyrhizus erosus)

Pachyrhizus erosus, powszechnie znany jako jicama, jam meksykański lub rzepa meksykańska, jest nazwą rodzimego meksykańskiego winorośli, choć nazwa najczęściej odnosi się do jadalnego korzenia bulwiastego rośliny. Jícama jest gatunkiem z rodzaju Pachyrhizus w rodzinie fasoli (Fabaceae). Rośliny w tym rodzaju są powszechnie określane jako yam bean, chociaż termin "yam bean" może być inną nazwą dla jícama. Inne główne gatunki ziaren ignamu są również autochtoniczne w Ameryce Północnej i Południowej. Kwiaty, niebieskie lub białe oraz strąki podobne do fasoli lima, są produkowane na w pełni rozwiniętych roślinach. Występuje kilka gatunków jicamy, ale na wielu rynkach występuje Pachyrrizus erosus. Dwie uprawiane formy P. erosus to jicama de agua i jicama de leche. Ten ostatni ma wydłużony korzeń i mleczny sok. Forma agua ma górny kształt do oblać korzeń, przezroczysty sok i jest preferowaną formą na rynku.