Rzepak (Brassica napus var. napus)

Nasiona rzepaku (Brassica napus), znane również jako rzepak, rzepak, rzepak, rzepak, rzepak, rzepak, rzepak, rzepak (oraz, w przypadku jednej szczególnej grupy odmian, rzepak), są jasnożółtym, kwitnącym członkiem rodziny Brassicaceae (gorczyca lub rodzina kapusty). Nazwa pochodzi od łacińskiej nazwy rzepy, r?pa lub r?pum i po raz pierwszy została zarejestrowana w języku angielskim pod koniec XIV wieku. Starsi pisarze zazwyczaj odróżniają rzepę i gwałt przymiotnikami okrągłymi i długimi (zakorzenionymi), odpowiednio. Patrz również Brassica napobrassica, która może być uważana za odmianę Brassica napus. Niektórzy botanicy obejmują blisko spokrewnione Brassica campestris w obrębie B. napus... Brassica napus jest uprawiana głównie ze względu na bogate w olej nasiona, trzecie co do wielkości źródło oleju roślinnego na świecie.