Taro (Colocasia esculenta)

Taro jest potoczną nazwą dla bulw i cebulek kilku roślin z rodziny Araceae. Spośród nich, Colocasia esculenta jest najczęściej uprawiana. Taro pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jest to wieloletnia, tropikalna roślina uprawiana głównie jako warzywo korzeniowe dla jadalnego kormorana skrobiowego oraz jako warzywo liściaste. Jest to podstawowy składnik żywności w kulturach afrykańskich, oceanicznych i azjatyckich i uważa się, że była to jedna z najwcześniej uprawianych roślin. Uważa się, że Kolokasja wywodzi się z regionu Indo - Malajów, być może ze wschodnich Indii i Bangladeszu, i rozprzestrzenia się na wschód w południowo-wschodnią Azję, Azję Wschodnią i wyspy Pacyfiku; na zachód do Egiptu i wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego; a następnie na południe i zachód stamtąd w Afrykę Wschodnią i Afrykę Zachodnią, skąd rozprzestrzenia się na Karaiby i Amerykę. Jest on znany pod wieloma lokalnymi nazwami i często określany jako "uszy słoniowe", gdy jest uprawiany jako roślina ozdobna.