Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes)

Kalarepa (rzepa niemiecka lub kapusta rzepa) (grupa Brassica oleracea Gongylodes) (Olkopi w Assamese i Bengali) (Monji Haak w Kaszmirze) jest corocznym warzywem i jest niską, zwartą odmianą kapusty. Kalarepę można jeść zarówno na surowo, jak i gotowaną. Łodygi kalarepy otoczone są dwiema wyraźnymi warstwami włókien, które po ugotowaniu nie zmiękczają się w sposób odczuwalny. Warstwy te są z reguły odrywane przed gotowaniem lub podawaniem na surowo, co powoduje, że łodygi często dostarczają mniej pożywienia niż można by sądzić po ich nienaruszonym wyglądzie. Korzeń kalarepy jest często używany jako surowiec do produkcji sałatek lub slawów. Ma konsystencję podobną do konsystencji łodygi brokułów, ale o smaku, który jest słodszy i mniej roślinny. Liście kalarepy są jadalne i mogą być stosowane zamiennie z kolcami i jarmużem. Kalarepa jest ważną częścią diety kaszmirskiej i jedną z najczęściej gotowanych potraw. Przygotowywany jest z liśćmi, podawany z jasnym sosem i spożywany z ryżem. Niektóre odmiany są uprawiane jako pasza dla bydła.