Pieprz (przyprawa korzenna) (Piper nigrum)

Pieprz czarny (Piper nigrum) to kwitnące winorośl z rodziny Piperaceae, uprawiana dla jej owoców, które są zwykle suszone i wykorzystywane jako przyprawa i przyprawa. Owoc, znany jako ziarno pieprzu po wysuszeniu, ma średnicę około 5 milimetrów, w pełni dojrzały jest ciemnoczerwony, a jak wszystkie pestkowce, zawiera pojedyncze nasiona. Pieprz i papryka mielona z nich pochodząca mogą być opisane po prostu jako pieprz, a dokładniej jako pieprz czarny (gotowane i suszone owoce niedojrzałe), pieprz zielony (suszone owoce niedojrzałe) i pieprz biały (suszone nasiona dojrzałe). Pieprz czarny pochodzi z południowych Indii i jest uprawiany ekstensywnie tam i gdzie indziej w regionach tropikalnych. Obecnie Wietnam jest największym na świecie producentem i eksporterem papryki, produkującym 34% światowej produkcji Piper nigrum od 2008 roku. Suszoną paprykę mieloną stosuje się od czasów starożytnych zarówno dla smaku, jak i jako lek. Pieprz czarny jest najczęściej sprzedawaną przyprawą na świecie. Jest to jedna z najczęstszych przypraw dodawanych do kuchni europejskiej i jej potomków. Pikantność czarnego pieprzu jest wynikiem działania chemicznej piperyny, której nie należy mylić z kapsaicyną, która nadaje papryce mięsistą konsystencję. Jest wszechobecny we współczesnym świecie, często w połączeniu z solą.