Cornmint (Mentha arvensis)

Mentha arvensis (mięta polna, dzika mięta lub mięta kukurydziana) jest gatunkiem mięty o rozmieszczeniu okalającym. Pochodzi z umiarkowanych regionów Europy i zachodniej i środkowej Azji, ze wschodu do Himalajów i wschodniej Syberii oraz z Ameryki Północnej. Jest to wieloletnia roślina zielna rosnąca do 10-60 cm (rzadko do 100 cm) wysokości. Liście są w przeciwstawnych parach, proste, 2-6,5 cm długości i 1-2 cm szerokości, owłosione, z grubo ząbkowanym marginesem. Kwiaty są jasnofioletowe (czasami białe lub różowe), w grona na łodydze, każdy kwiat 3-4 mm długości. Użycia i korzyści płynące z Podiny: 50x40pxTen artykuł nie przytacza żadnych referencji ani źródeł. Prosimy o pomoc w ulepszeniu tego artykułu poprzez dodanie cytatów do wiarygodnych źródeł. Materiały pochodzące z innych źródeł mogą zostać zakwestionowane i usunięte. Podina jest używana jako karminator i expectorant. Roślina jest bardzo skuteczna w leczeniu bólów głowy, nieżytu nosa, kaszlu, kolki, prurigo i wymiotów. Służy jako dobry środek do czyszczenia krwi, ponieważ jest antyseptyczny i antybakteryjny. Podina odgrywa istotną rolę w łagodzeniu obrzęków dziąseł, owrzodzeń jamy ustnej i bólów zębów. Rozdrobnione i obite liście sałaty stosuje się w leczeniu ukąszeń owadów. Napar i napar z liści i łodyg pomaga w gorączce, bólach brzucha, dysmenorrhealii i diurezie. Świeże liście podiny są rozdrabniane i wąchane dla zawrotów głowy. Rozdrobnione liście są również stosowane na czoło i świątynię, aby wyleczyć bóle głowy. Na bóle zębów zagotować 6 łyżek liści pudiny w 2 szklankach wody przez 15 minut. Odcedzić i schłodzić wodę. Podziel go na dwie części i weź udział w każdej z nich po 3-4 godzinach. Gotować 6 łyżek posiekanych liści w 2 szklankach wody przez 15 minut. Chłodny i odkształcający. Podziel dekokcję na 3 części i zużywaj trzy razy dziennie. Pomoże to w leczeniu kaszlu. W leczeniu zapalenia stawów należy wziąć trochę świeżych liści i ogrzewać na niskim płomieniu. Znaleźć je i nałożyć na bolesne stawy lub mięśnie, gdy są jeszcze ciepłe. Namocz 2 łyżki posiekanych liści w szklance gorącej wody na 30 minut i odcedzić. Napar należy stosować jako płyn do płukania jamy ustnej. Mentol pozyskiwany z rośliny jest wykorzystywany do przygotowania balsamów. Jest on stosowany jako środek aromatyzujący w wielu preparatach kulinarnych Istnieje sześć podgatunków: Mentha arvensis subsp. arvensis. Mentha arvensis subsp. agrestis Briq. Mentha arvensis subsp. austriaca (Jacq. ) Briq. Mentha arvensis subsp. lapponica (Wahlenb. ) Neumann Mentha arvensis subsp. palustris (Moench) Neumann Mentha arvensis subsp. parietariifolia (Becker) Briq. Pokrewny gatunek Mentha canadensis jest również zawarty w M. arvensis przez niektórych autorów jako dwie odmiany, M. arvensis var. glabrata Fernald (w odniesieniu do roślin Ameryki Północnej) i M. arvensis var. piperascens Malinv. ex L. H. Bailey (w odniesieniu do roślin Azji Wschodniej).