Korzenie cykorii (Cichorium intybus var. sativum)

Cykoria korzeniowa (Cichorium intybus var. sativum) jest uprawiana w Europie jako substytut kawy. Korzenie są wypiekane, mielone i stosowane jako substytut kawy i dodatek do kawy, szczególnie w regionie śródziemnomorskim (gdzie roślina jest rodzima). Jako dodatek do kawy jest również mieszany w indyjskiej kawie filtrowanej, a także w niektórych częściach Azji Południowo-Wschodniej, Afryki Południowej i południowych Stanów Zjednoczonych, zwłaszcza w Nowym Orleanie. Był szerzej stosowany w czasie kryzysów gospodarczych, takich jak Wielki Kryzys w latach 30. i podczas II wojny światowej w Europie kontynentalnej. Cykoria, z burakami cukrowymi i żytem, była używana jako składnik wschodnioniemieckiej kawy Mischkaffee (kawa mieszana), wprowadzonej podczas "wschodnioniemieckiego kryzysu kawowego" w latach 1976-79.