Spearmint (Mentha spicata)

Mentha spicata (Mentha spicata) jest gatunkiem mięty pochodzącym z dużej części Europy i południowo-zachodniej Azji, choć jej dokładny naturalny zasięg jest niepewny z powodu wczesnej ekstensywnej uprawy. Spearmint dobrze rośnie w prawie wszystkich klimatach umiarkowanych. Ze względu na inwazyjne, rozprzestrzeniające się kłącza, ogrodnicy często uprawiają go w doniczkach lub sadzonkach. Roślina preferuje częściowy cień, ale w pełnym słońcu może rozkwitać, a nie głównie cień. Spearmint najlepiej nadaje się do gleb gliniastych z dużą ilością materiału organicznego. Liście mięty mrożonej mogą być używane jako świeże, suszone lub mrożone. Można je również konserwować w soli, cukrze, syropie cukrowym, alkoholu lub oleju. Liście tracą swój aromatyczny wygląd po kwiatach roślin. Może być suszony przez cięcie tuż przed lub w prawo (w szczycie), jak kwiaty otwierają się, około połowy do trzech czwartych drogi w dół łodygi (pozostawiając mniejsze pomieszczenie na pędy do uprawy). Istnieje spór co do tego, która metoda suszenia działa najlepiej; niektórzy preferują różne materiały (takie jak plastik lub tkanina) i różne warunki oświetleniowe (takie jak ciemność lub światło słoneczne). Spearmint jest często uprawiana dla jego aromatyczny i karminatywny olej, zwany olejkiem z mięty spearmint. Najobfitszym związkiem w oleju miętowym jest R-(?)-karwon, który nadaje mięcie charakterystyczny zapach. Olejek miętowy zawiera również znaczne ilości limonenu, dihydrokarwonu i 1,8-kineolu. W przeciwieństwie do oleju z mięty pieprzowej, olej z mięty spearmint zawiera minimalne ilości mentolu i mentonu. Stosowany jest jako środek aromatyzujący do pasty do zębów i słodyczy, a czasami dodawany jest do szamponów i mydeł.