Winogrona pospolite (Vitis vinifera)

Vitis vinifera (Common Grape Vine) jest gatunkiem Vitis, pochodzącym z regionu śródziemnomorskiego, Europy Środkowej i południowo-zachodniej Azji, z Maroka i Portugalii od północy do południowych Niemiec i wschodu do północnego Iranu. Jest to liana rosnąca do 35 metrów wysokości, z łuszczącą się korą. Liście są naprzemienne, mają klapki podniebienne, 5-20 cm długości i szerokości. Owoc jest jagodowy, znany jako winogrono; w gatunkach dziko rosnących ma średnicę 6 mm i dojrzewa od ciemnofioletowego do czarno-białego z bladym kwitnieniem woskowym; w roślinach uprawnych jest zwykle znacznie większy, do 3 cm długości i może być zielony, czerwony lub purpurowy (czarny). Gatunek ten występuje zazwyczaj w wilgotnych lasach i na brzegach strumieni. Dziko rosnące winogrona są często klasyfikowane jako V. vinifera subsp. sylvestris (w niektórych klasyfikacjach uważany za Vitis sylvestris), przy czym V. vinifera subsp. vinifera ogranicza się do form uprawnych. Domowe winorośle mają kwiaty hermafrodyty, ale subsp. sylvestris jest dwupienne i zapylenie jest wymagane do rozwoju owoców. Winogrona są spożywane świeże, przetwarzane na wino lub suszone do produkcji rodzynków. Kultivary Vitis vinifera stanowią podstawę większości win produkowanych na całym świecie. Wszystkie znane odmiany winorośli należą do Vitis vinifera, która jest uprawiana na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy i we wszystkich głównych regionach winiarskich świata.