Gałka muszkatołowa (Myristica fragrans)

Gałka muszkatołowa jest jednym z kilku gatunków drzew z rodzaju Myristica. Najważniejszym gatunkiem handlowym jest Myristica fragrans, wiecznie zielone drzewo autochtoniczne dla Banda Islands w Moluccas (lub Spice Islands) Indonezji. Gałka muszkatołowa jest ważna dla dwóch przypraw pochodzących z owoców: gałki muszkatołowej i buzdyganka. Gałka muszkatołowa to nasiona drzewa, w przybliżeniu jajowate, o długości od 20 do 30 mm (0,8 do 1,2 cala) i szerokości od 15 do 18 mm (0,6 do 0,7 cala), o wadze od 5 do 10 g (0,2 do 0,4 uncji) wysuszone, podczas gdy buzdyganek to wysuszona czerwonawo-koronkawa pokrywająca lub aril nasion. Pierwszy zbiór gałki muszkatołowej odbywa się 7-9 lat po posadzeniu, a drzewa osiągają pełną produkcję po 20 latach. Gałka muszkatołowa jest zwykle używana w formie proszku. Jest to jedyny owoc tropikalny będący źródłem dwóch odmiennych przypraw. Z drzew wytwarza się również kilka innych produktów handlowych, w tym olejki eteryczne, ekstrahowane oleożywice i masło z gałki muszkatołowej. Gałka muszkatołowa, Myristica fragrans, pochodząca z Banda Islands of Indonesia, uprawiana jest również na wyspie Penang w Malezji i na Karaibach, zwłaszcza w Grenada. Rośnie również w Kerala, stanie w południowych Indiach. Inne gatunki gałki muszkatołowej to papuaska gałka muszkatołowa M. argentea z Nowej Gwinei oraz M. malabarica z Indii. W małych dawkach gałka muszkatołowa nie wywołuje zauważalnych reakcji fizjologicznych czy neurologicznych, ale w dużych dawkach surowa gałka muszkatołowa ma działanie psychoaktywne. [potrzebne cytat] Gałka muszkatołowa w świeżo zmielonej postaci (z gałki muszkatołowej w całości) zawiera mirystycynę, monoaminooksydazę, inhibitor oksydazy i substancję psychoaktywną. [potrzebne cytat] Zatrucie mirystycyną może wywoływać konwulsje, kołatanie palpacyjne, mdłości, ewentualną odwodnienie, uogólniony ból ciała. Śmiertelne zatrucia mirystycyną u ludzi są bardzo rzadkie.