Juta (Corchorus olitorius)

Juta to długie, miękkie, błyszczące włókno roślinne, które można przędzić w grube, mocne nici. Produkowany jest z roślin z rodzaju Corchorus, który niegdyś klasyfikowany był z rodziną Tiliaceae, ostatnio z Malvaceae, a obecnie został przeklasyfikowany jako należący do rodziny Sparrmanniaceae. "Juta" jest nazwą rośliny lub włókna, które jest używane do burlap, Hesja lub tkaniny gunny. W Nigerii liście Corchorus olitorius przygotowywane są w lepkiej zupie zwanej ewedu wraz ze składnikami takimi jak słodkie ziemniaki, suszone małe ryby lub krewetki. Liście naciera się aż do uzyskania piany lub kleistości przed dodaniem do zupy. Liście juty są szeroko stosowane w Nigerii do przygotowania lepkiej zupy. Wśród Yoruby Nigerii liście nazywane są Ewedu, a w hausie mówiącej po północy Nigerii liście nazywane są turgunuwa, lub lallo. Liście juty kroi się na strzępy i dodaje do zupy, która normalnie zawierałaby inne składniki, takie jak mięso i/lub ryby, pieprz, cebulę i inne przyprawy. Podobnie Lugbara z północno-zachodniej Ugandy zjada liście jako zupę, lokalnie nazywaną pala bi. Juta to również totem dla Ayivu, jednego z klanów Lugbara.