Szpinak nowozelandzki (tetragonioidy tetragonii)

Tetragonia tetragonioides (lub wcześniej T. expansa) jest liściastą okrywą ziemną znaną również jako szpinak nowozelandzki, Warrigal Greens, kokihi, szpinak morski, szpinak Botany Bay, szpinak tetragonowy i kapusta Cook's. Pochodzi z Nowej Zelandii, Australii, Japonii, Chile i Argentyny. Gatunek ten, rzadko używany przez Maorysów lub innych rdzennych mieszkańców jako warzywo liściaste, został po raz pierwszy wymieniony przez kapitana Cook. Został natychmiast zebrany, ugotowany i marynowany, aby pomóc w walce z szkorbutem, i zabrany z załogą Endeavour. Rozprzestrzenił się, gdy odkrywca i botanik Joseph Banks zabrał nasiona z powrotem do Kew Gardens w drugiej połowie XVIII wieku. Przez dwa stulecia tetragonioidy T. były jedynym uprawianym warzywem pochodzącym z Australii i Nowej Zelandii. Gatunek preferuje wilgotne środowisko dla wzrostu. Roślina ma przyzwyczajenia trailingowe i będzie tworzyć gruby dywan na ziemi lub wspinać się przez inne rośliny i wisząc w dół. Liście rośliny mają 3-15 cm długości, trójkątny kształt i jasnozielone liście. Liście są grube i pokryte maleńkimi brodawkami, które wyglądają jak krople wody na górze i na dole liści. Kwiaty rośliny są żółte, a owoce są małe, twarde strąki pokryte małymi rogami. Roślina jest halofitem i dobrze rośnie w słonej ziemi.