Dlaczego warto pić soki bez cukru?

​Soki owocowe bez cukru to skarbnica witamin, minerałów, antyoksydantów i szeregu innych dobroczynnych substancji. Warto oczywiście jeść owoce w całości, ale o lepszej przyswajalności można mówić, jeśli mają one postać płynną. Sok ma skoncentrowaną formę. Zawiera wszystkie najbardziej wartościowe składniki obecne w owocach. Można traktować go nawet jako naturalny suplement diety. Soki owocowe bez cukru to również świetne rozwiązanie dla diabetyków. Najzdrowsze są one w wersji tłoczonej na zimno. Dostępne w sklepach soki zawierają solidną dawkę rafinowanego cukru, chemicznych konserwantów i barwników, co oczywiście nie ma niczego wspólnego ze zdrowiem, dlatego lepiej ich unikać.

Dlaczego warto pić soki owocowe bez cukru?

Istnieje wiele powodów, dla których warto regularnie, najlepiej codziennie, pić soki owocowe bez cukru. Jak wiadomo, zjadanie kilku porcji warzyw i owoców jest niezwykle istotne, potrzebne do cieszenia się zdrowiem. Niestety trudno sobie wyobrazić codzienną konsumpcję chociażby kilograma roślin. Na szczęście nie ma tego problemu w przypadku soków, które można wycisnąć z dowolnych warzyw, owoców i ziół. Zdecydowanie łatwiejsze, szybsze i smaczniejsze będzie wypicie paru szklanek soku w ciągu dnia niż zjedzenie wszystkiego w pierwotnej postaci. Jest to także sposób na szybsze przyswajanie cennych składników. Stają się one łatwo dostępne dla organizmu, nie musi on zużywać własnej energii do strawienia wszystkiego.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że spożywanie warzyw i owoców w całości pozwala na przyswojenie z tego zaledwie 20% składników pokarmowych. Jest to dla organizmu długotrwały i żmudny proces trwający kilka godzin. U osób starszych i schorowanych zwiększa się ryzyko zalegania pokarmu i jego gnicia w jelitach, co wzmaga stan zapalny w ciele i sprzyja rozwojowi rozmaitych schorzeń. Z kolei soki owocowe bez cukru trawią się bardzo szybko, już w ciągu 15 minut do krwiobiegu trafiają cenne składniki odżywcze w postaci substancji bioaktywnych. Przyswajają się one w aż 90%.

Więcej informacji na temat naturalnych soków i ich właściwości można znaleźć na stronie https://herbeo.pl/soki100.html 

Co przemawia za piciem soków owocowych bezcukrowych?

Jako że organizm musi rozłożyć pokarm do formy płynnej, to wypijanie soków odciąża go, zużywa on mniej enzymów trawiennych. Brak cukru ma ogromne znaczenie dla wątroby i trzustki. Owoce same w sobie są niezwykle słodkie, zawierają naturalny cukier, dlatego nie ma sensu ich dodatkowo dosładzać. W zależności od składu, można liczyć na działanie antyoksydacyjne, oczyszczające, odmładzające, regenerujące, energetyzujące. Soki owocowe bez cukru to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą wzmocnić układ odpornościowy. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż sięganie po suplementy diety z apteki. Organizm najlepiej przyswaja składniki w naturalnej postaci, czyli z pokarmu. Można także wspomóc go w pozbywaniu się toksyn, które odbierają dobre samopoczucie i zdrowie. Soki są świetnym rozwiązaniem dla każdego, kto chce zachować młodzieńczy wygląd przez długi czas. Działają one skuteczniej niż najdroższe kosmetyki renomowanych marek. Warto też przekonać się, że ich wypijanie dodaje energii. Będzie to świetna alternatywa dla kawy, warto pić soki na czczo.

Pysznie i zdrowo, czyli soki owocowe bez cukru

Jeśli ktoś pragnie zachować smukłą sylwetkę, pozbyć się nadprogramowych kilogramów, to warto sięgnąć po soki owocowe bez cukru. Za ich pomocą można odżywiać organizm i nawadniać go, jednocześnie nie dostarczając zbyt wielu kalorii. Zawarty w sokach błonnik pobudza enzymy trawienne i przemianę materii. Mają one korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Sprzyjają namnażaniu się dobroczynnych bakterii w przewodzie pokarmowym. Jako że nie zawierają cukru, to nie będzie trzeba martwić się przerostem chorobotwórczych grzybów. W przypadku soków bezcukrowych można również mówić o optymalnym bilansie sodowo-potasowym.

Jeśli ktoś chce uchronić się przed niedoborami witamin i minerałów, to warto sięgać po nie każdego dnia. Nawet w przypadku wypijania sporych ilości nie trzeba martwić się o to, że dojdzie do ich przedawkowania. Najlepszym rozwiązaniem będzie zaopatrzenie się w wyciskarkę wolnoobrotową i robienie świeżych soków samodzielnie. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż zakup produktów w kartonach, w których często nie brakuje chemicznych substancji. Soki znajdujące się na sklepowych półkach zwykle zawierają syntetyczne barwniki, konserwanty, regulatory kwasowości i oczywiście mnóstwo rafinowanego cukru. Dlatego też chcąc zakupić naturalny sok, warto pozyskać go ze sprawdzonych i zaufanych źródeł.

Artykuł partnera