Orzech Pili (Canarium ovatum)

Canarium ovatum, powszechnie znane jako pili, jest gatunkiem drzewa tropikalnego należącego do rodzaju Canarium. Jest to jeden z około 600 gatunków z rodziny Burseraceae. Pili pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej, Papui-Nowej Gwinei i Australii Północnej. Są one uprawiane na Filipinach w celach komercyjnych dla ich jadalnych orzechów. Owocem pili jest pestkowiec o długości od 4 do 7 cm (1,6 do 2,8 cala), średnicy od 2,3 do 3,8 cm (0,91 do 1,50 cala) i wadze od 15,7 do 45,7 g (0,035 do 0,101 funta). Skórka (egzokarp) jest gładka, cienka, błyszcząca i zmienia kolor na purpurowy czarny, gdy owoce dojrzewają; miąższ (mezokarp) jest włóknisty, mięsisty i zielonkawo-żółty w kolorze, a twarda skorupa (endokarp) w obrębie zarodka normalnie dikotylodonosowego chroni. Podstawowy koniec skorupy (endokarp) jest spiczasty, a wierzchołek jest mniej lub bardziej tępy; między nasieniem a twardą skorupą (endokarp) znajduje się cienka, brązowawo-włóknista, włóknista warstwa nasienna powstała z wewnętrznej warstwy endokarpu. Ta cienka warstwa zwykle ściśle przylega do skorupy i/lub nasion. Duża część masy jądra składa się z liścieni, które stanowią od 4,1 do 16,6% całego owocu; składa się z około 8% węglowodanów, 11,5 do 13,9% białka i 70% tłuszczu. Ziarna niektórych drzew mogą być gorzkie, włókniste lub mieć zapach terpentyny.