Sos

W gotowaniu sosem jest płynny, kremowy lub półstały, podawany na lub używany do przygotowywania innych potraw. Sosy nie są zwykle spożywane samodzielnie; dodają smaku, wilgoci i atrakcyjności wizualnej do innego dania. Sos to francuskie słowo zaczerpnięte z łacińskiej salsy, co oznacza salsa solona. Prawdopodobnie najstarszym zarejestrowanym sosem jest garum, sos rybny używany przez starożytnych Rzymian. Sosy potrzebują składnika płynnego, ale niektóre sosy mogą zawierać więcej składników stałych niż płynne. Sosy są niezbędnym elementem kuchni na całym świecie. Sosy mogą być używane do czących potraw lub deserów. Można je przygotowywać i podawać na zimno, jak majonez, na zimno, ale podawane letnie jak pesto, lub mogą być gotowane jak bechamel i podawane na ciepło lub ponownie gotowane i podawane na zimno jak sos jabłkowy. Niektóre sosy są wynalazkami przemysłowymi, takimi jak sos Worcestershire, sos HP, lub obecnie kupowane głównie jako gotowe jak sos sojowy lub ketchup, inne nadal są świeżo przygotowane przez kucharza. Sosy do sałatek nazywane są sosami sałatkowymi. Sosy produkowane przez odgazowanie patelni nazywane są sosami patelniowymi. Kucharz specjalizujący się w przyrządzaniu sosów jest rondelkiem.