Marchew (Daucus carota ssp. sativus)

Marchew (Daucus carota subsp. sativus; jest warzywem korzeniowym, zwykle w kolorze pomarańczowym, choć istnieją odmiany purpurowe, czerwone, białe i żółte. Ma chrupiącą konsystencję w stanie świeżym. Najczęściej spożywaną częścią marchwi jest korzeń palmy, choć czasami również zjada się zieleninę. Jest to udomowiona forma dzikiej marchwi Daucus carota, pochodząca z Europy i południowo-zachodniej Azji. Marchew domowa została wybiórczo wyhodowana ze względu na znacznie powiększoną i bardziej smaczną, mniej drewnopodobną, jadalną korzeń palmy. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) informuje, że światowa produkcja marchwi i rzepy (rośliny te są łączone przez FAO do celów sprawozdawczych) w roku kalendarzowym 2011 wyniosła prawie 35,658 mln ton. Prawie połowa z nich była uprawiana w Chinach. Marchew jest szeroko stosowana w wielu kuchniach, zwłaszcza w przygotowywaniu sałatek, a sałatki marchewkowe są tradycją w wielu kuchniach regionalnych.