Karnawałowy kompot i zimowa herbata, czyli dodatki do napojów idealne na zimę
13 stycznia 2020 Herbaty
Zimą szukamy smaków i zapachów z korzenną i cytrusową nutą. Mają one działanie rozgrzewające i przywołują dobre wspomnienia. Na pewno przypadną do gustu gościom na karnawałowej imprezie! Jakie dodatki najczęściej wybieramy w chłodne miesiące?
Korzenne przyprawy do herbaty
Rozgrzewająca herbata smakuje wyjątkowo, gdy wyróżnia się głębokim, korzennym smakiem. To zasługa nie tylko dobrej jakości herbaty, ale przede wszystkim egzotycznych przypraw: cynamonu oraz goździków. Przyprawy te pasują praktycznie do każdego smaku herbaty, także do białej i zielonej.
Trzeba tu pamiętać, że korzenne przyprawy mają bardzo intensywny smak, dlatego nie należy przesadzać z ich ilością – na dwa kubki herbaty wystarczy szczypta cynamonu i 1-2 goździki.
Miód i cytryna do kompotu
Zimowy kompot sprawdza się podczas imprez, jako dodatek do obiadu czy alternatywa dla herbaty. Wielu z nas lubi słodki, intensywny smak kompotu. Do słodzenia zamiast białego cukru znacznie lepszy jest naturalny miód. Już jedna łyżeczka wystarczy, by kompot zyskał przyjemny, słodkawy smak, a jeśli zależy nam na bogatym aromacie, można pomieszać dwa różne gatunki miodu.
Słodycz miodu można przełamać cytryną. Jest ona kwaśna, więc świetnie wydobywa słodki smak pozostałych składników, a napój nie wydaje się tak ciężki i mdły. Zamiast plastrów cytryny albo wyciśniętego soku można też dodać startą skórkę pomarańczową – cytrynę należy wcześniej sparzyć i dokładnie wyszorować, tak by do naparu nie dostały się środki konserwujące, którymi pokryte są świeże owoce.
Owoce w syropie… do wszystkiego!
Ma być gęsto i naprawdę słodko? Tu pojawiają się owoce w syropie, głównie cytryna, pomarańcza, maliny, pigwa, wiśnie. Owoce w słodkiej zalewie mają zupełnie inny smak, poza tym często są mieszane z innymi smakami, jak rum, mięta, imbir czy cynamon. Można je przygotować samodzielnie, ale wymaga to czasu, dlatego z pomocą przychodzą gotowe przetwory, jak na przykład te do kupienia na eterno.pl. Można je dodać do herbaty, soku, kompotu czy… grzańca.
Owoce w syropie służą nie tylko do wzbogacania smaku, ale też doskonale sprawdzają się w roli dekoracji – do każdego kubka dodajemy po jednym plasterku.
Z dodatkiem wina
Kompot, a zwłaszcza ten przygotowany z myślą o imprezie, będzie rozgrzewać jeszcze bardziej, gdy doda się do niego trochę czerwonego wina. Kompot przygotowuje się zgodnie z przepisem, na bazie owoców i przypraw, a na sam koniec wlewa się pół szklanki wina albo jedną trzecią szklanki porto i gotuje całość tak, by nie doprowadzić do wrzenia. Kompot można podawać na zimno i na gorąco.
Artykuł sponsorowany
Zostaw komentarz