Łopian (Arctium lappa)

Arctium lappa, powszechnie nazywane łopianem większym, łopianem, łopianem jadalnym, lappą lub guzikami żebraka, jest dwuletnią rośliną z rodzaju Arctium (łopian) w rodzinie Asteraceae, uprawianą w ogrodach dla jej korzenia używanego jako warzywo. Jest inwazyjnym chwastem gleb wysokonitrogennych. Korzeń zawiera sporą ilość błonnika gobō (GDF, 6g na 100g), wapnia, potasu, aminokwasów i jest niskokaloryczny. Zawiera polifenole, które poprzez tworzenie kompleksów garbnikowo-żelazowych powodują zaciemnioną powierzchnię i błotnistość. Polifenole te są pochodnymi kwasu caffeoylokwinowego. Korzeń jest bardzo chrupiący i ma słodki, łagodny i ostry smak z odrobiną błotnistej szorstkości, którą można zmniejszyć mocząc julienned/rozdrobnione korzenie w wodzie przez pięć do dziesięciu minut. Szorstkość wykazuje doskonałą harmonizację z wieprzowiną w zupie miso (tonjiru) i takikomi gohan (japoński pilaf).