Groch siewny (Cajanus cajan)

Groch siewny (Cajanus cajanan) jest wieloletnią rośliną strączkową z rodziny Fabaceae. Od czasu udomowienia w Indiach co najmniej 3.500 lat temu, jego nasiona stały się powszechnym zbożem spożywczym w Azji, Afryce i Ameryce Łacińskiej. Jest spożywana na dużą skalę głównie w Azji Południowej i jest głównym źródłem białka dla ludności tego subkontynentu. Groch gołębie są zarówno rośliną spożywczą (groszek suszony, mąka lub zielony groszek warzywny), jak i rośliną pastewną/pokrywkową. W połączeniu ze zbożami, groszek gołębiarski tworzy dobrze zbilansowany pokarm dla ludzi. Suszony groszek można kiełkować krótko, następnie gotować, dla smaku innego niż zielony lub suszony groszek. Kiełkowanie zwiększa również strawność suszonego groszku gołębiego poprzez zmniejszenie zawartości cukrów niestrawnych, które w przeciwnym razie pozostałyby w ugotowanym groszku suszonym. Groch gołębia zawiera wysoki poziom białka i ważnych aminokwasów: metioniny, lizyny i tryptofanu.