Fasola Yardlong - Wspięga chińska (Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis)

Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis jest rośliną strączkową uprawianą do spożycia jako zielone strąki. Znany jest jako yardlong bean, bora, Long-podded cowpea, szparagi, fasola szparagowa, fasola wężowa, lub chińska fasola długa. Pomimo powszechnej nazwy, strąki mają w rzeczywistości tylko około pół metra długości; nazwa podgatunku sesquipedalis (półtora metra długości) jest raczej dokładnym przybliżeniem długości strąków. Roślina ta jest innego rodzaju niż fasola zwykła. Jest to dynamiczna wspinaczka roczna winorośli. Roślina jest subtropikalna/tropikalna i najczęściej uprawiana w cieplejszych częściach Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej i południowych Chinach. Odmiana krowiego grochu, uprawiana głównie ze względu na uderzająco długie (35-75 cm) niedojrzałe strąki i ma bardzo podobne zastosowanie do fasoli szparagowej. Wiele odmian fasoli szparagowej zazwyczaj wyróżnia się różnymi kolorami ich dojrzałych nasion. Strąki, które mogą zacząć formować się już po 60 dniach od siewu, wiszą w grupach po dwa lub więcej. Najlepiej nadają się do użytku roślinnego, jeśli są zbierane przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, jednak przeoczone strąki mogą być używane jak sucha fasola w zupach. Podczas zbiorów ważne jest, aby nie zbierać pąków, które znajdują się nad fasolą, ponieważ roślina będzie wiązała o wiele więcej fasoli na tej samej łodydze. Rośliny potrzebują więcej czasu, aby osiągnąć dojrzałość niż fasola szparagowa, ale raz wyprodukowana fasola jest szybko rosnąca, a codzienne sprawdzanie/pozyskiwanie jest często koniecznością. Rośliny będą produkować fasolę do mrozu.