Miso

Miso jest tradycyjną japońską przyprawą produkowaną poprzez fermentację ryżu, jęczmienia i/lub soi, z solą i grzybem k'jikin, przy czym najbardziej typowe miso wytwarzane jest z soi. W rezultacie otrzymujemy gęstą pastę używaną do sosów i smarowania, marynowania warzyw lub mięs oraz mieszania z bulionem dashi, który służy jako zupa miso zwana misoshiru, japońskim zszywakiem kulinarnym. Wysoki poziom białka i bogaty w witaminy i minerały, miso odegrało ważną rolę żywieniową w feudalnej Japonii. Miso jest nadal bardzo szeroko stosowane w Japonii, zarówno w tradycyjnej, jak i nowoczesnej kuchni i cieszy się coraz większym zainteresowaniem na całym świecie. Miso jest zazwyczaj słony, ale jego smak i aromat zależy od różnych czynników w składnikach i procesie fermentacji. Dostępna jest bardzo szeroka gama miso. Różne odmiany miso zostały opisane jako słone, słodkie, ziemiste, owocowe i cząberkowe.