Morus nigra, morwa czarna, jest gatunkiem kwitnącej rośliny w rodzinie Moraceae, pochodzącej z południowo-zachodniej Azji, gdzie jest uprawiana tak długo, że jej dokładny naturalny zasięg jest nieznany. Owoce jadalne są ciemnofioletowe, prawie czarne, dojrzałe, 2-3 centymetry (0,8-1,2 cala) długości, skupisko kilku małych pestek, o bogatym smaku, podobne do morwy czerwonej (Morus rubra), ale w odróżnieniu od bardziej mdłych owoców morwy białej (Morus alba). Uważa się, że morwy czarne (Morus nigra) pochodzą z górskich obszarów Mezopotamii i Persji i są obecnie szeroko rozpowszechnione w Afganistanie, Iraku, Iranie, Iranie, Indiach, Pakistanie, Syrii i Turcji, gdzie drzewo i owoce znane są pod perskimi nazwami toot (morwy) z shahtoot (شاه توت) (morwy królewskie lub "nadrzędne") lub w języku arabskim, shajarat tukki. Dżemy i snopki są często wyrabiane z owoców w tym regionie.
Zostaw komentarz