Kalafior (Brassica oleracea var. botrytis)

Kalafior jest jednym z kilku warzyw z gatunku Brassica oleracea, w rodzinie Brassicaceae. Jest to roślina jednoroczna, która rozmnaża się z nasion. Zazwyczaj zjada się tylko głowę (biały twaróg). Głowa kalafiora składa się z białego merystemu kwiatostanowego. Głowice kalafiora przypominają te w brokułach, które różnią się tym, że mają pąki kwiatowe. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego caulis (kapusta) i kwiatu. Brassica oleracea obejmuje również brokuły, brukselki, brukselki, kapustę, zieleń kolczastą i jarmuż, choć należą one do różnych grup kulturowych. Kalafior ma niską zawartość tłuszczu, niską zawartość węglowodanów, ale wysoką zawartość błonnika pokarmowego, folianu, wody i witaminy C, posiada wysoką gęstość odżywczą. Kalafior można prażyć, gotować, smażyć na parze, parzyć lub jeść na surowo.