Herbata z hibiskusa (Hibiscus sabbariffa)

Herbata Hibiscus to napar z kielichów (działek) kwiatu Hibiscus sabdariffa, napój ziołowy, spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno przez ludzi na całym świecie. Nazywa się ją również różaną (inna potoczna nazwa kwiatu hibiskusa), flor de Jamaica w Ameryce Łacińskiej, karkadé w Egipcie i Sudanie, Chai Kujarat w Iraku, bissap lub wonjo w Afryce Zachodniej, szczaw zwyczajny w Jamajce i Trynidadzie oraz Tobago, czerwony szczaw zwyczajny w szerzej rozumianych Karaibach, oraz inne nazwy w innych regionach. Herbata Hibiscus ma cierpki, żurawinowy smak, a cukier jest często dodawany do słodzenia napoju. Herbata zawiera witaminę C i minerały i jest tradycyjnie stosowana jako łagodny lek. Herbata Hibiscus zawiera 15-30% kwasów organicznych, w tym kwas cytrynowy, kwas maleinowy i kwas winowy. Zawiera również kwaśne polisacharydy i glikozydy flawonoidalne, takie jak cyjanidyna i delfinidyna, które nadają jej charakterystyczny, głęboko czerwony kolor.