Kawa ziarnista czy mielona - którą wybrać?

To, że kawa jest najlepszym napojem o poranku, jest już powszechnie wiadome. Rynek oferuje wiele kaw różnego rodzaju, więc na pewno każdy konsument znajdzie coś dla siebie. Czym należy się kierować podczas wyboru kawy, aby móc w pełni cieszyć się jej smakiem? Oczywiście na pierwszy plan wychodzi tradycyjny podział na kawy ziarniste i kawy mielone. Która powinna częściej gościć w filiżance?

Kawa ziarnista — zalety

1. Pierwszym szczegółem, odróżniającym kawę ziarnistą od kawy mielonej jest oczywiście zawartość opakowania. Która z nich wpływa korzystniej na smak napoju w filiżance? Bardziej aromatyczne są oczywiście świeżo zmielone ziarna. Taki efekt można uzyskać jedynie w przypadku kawy ziarnistej, ponieważ wtedy konsument mieli ziarna od razu przed wypiciem. Sprawa wygląda inaczej, jeśli chodzi o kawę mieloną. Odległość między mieleniem, a faktycznym spożyciem napoju wynosi kilka tygodni, a czasem nawet miesięcy. Zamknięty w opakowaniu proszek, zaczyna powoli tracić swoje walory, takie jak smak, zapach czy aromat. Czyli to, co jest przecież w kawie najważniejsze.

2. Kawa, zaprzeczając powszechnym opiniom, jest stosunkowo bardzo zdrowym napojem. Naukowcy potwierdzili, że regularne wypijanie kubka kawy o poranku, działa prozdrowotnie i pomaga zapobiec wielu groźnym chorobom, w tym nowotworom. Napój jest naturalnym źródłem kofeiny, dzięki czemu sięgać mogą po niego osoby z niskim ciśnieniem. Oprócz właściwości pobudzających posiada także niekwestionowane działanie poprawiające pamięć i koncentrację. Kawa zwiększa produkcję serotoniny, dzięki czemu wpływa pozytywnie na poprawę nastroju. Jednak, aby wszystkie wartości odżywcze, były zawarte w dostatecznych ilościach, kawa musi być świeżo zmielona. Kawa ziarnista, w przeciwieństwie do kawy mielonej, podczas przygotowywania nie traci cennych składników.

Kawa mielona — zalety

1. Główną zaletą kawy mielonej jest przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania. Dlatego będzie idealną alternatywą dla kawy ziarnistej, w przypadku osób zabieganych już od samego rana. Do jej przyrządzenia wystarczy czajnik z wrzącą wodą oraz oczywiście kubek. Kawa mielona nie musi być poddawana odpowiednim zabiegom, wystarczy ją wsypać do ulubionej filiżanki i ewentualnie dodać szczypty cukru.

2. Amatorzy kawy mielonej, cenią sobie ten napój również ze względu na niską cenę. Badania wykazały, że kupując już zmielone ziarna, klient może zaoszczędzić kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt procent. Niewielkie koszta niestety, mają ścisły związek z niczym innym, jak gorszą jakością kawy mielonej, w porównaniu do ziarnistej.

Kawa ziarnista czy mielona?

Porównując wady i zalety obu typów kaw, można spokojnie stwierdzić, że lepiej jest wybrać kawę ziarnistą. Pomimo sporej ceny, zawiera ona więcej składników odżywczych, cechuje się wyższą jakością, ale przede wszystkim jest po prostu smaczniejsza. Jeśli chodzi natomiast o długi czas przygotowania napoju, wśród amatorów kawy jest powszechnie doceniany. Prawdziwi kawosze wręcz celebrują tę chwilę, zachwycając się zapachem świeżo zmielonych ziaren i niecierpliwe czekając na pierwszy łyk. Jednak, oprócz samego rodzaju kawy, ważne jest również miejsce, w której została zakupiona. Zamiast do supermarketu, warto wybrać specjalny sklep z kawą. W przypadku tego drugiego można mieć pewność co do hodowli ziaren, ich obróbki czy użytych środków chemicznych. Jako że trudnią się one tylko wyrobem kawy, wkładają w tę czynność więcej serca. Smacznego!

Artykuł partnera