Anoplopoma (Anoplopoma fimbria)

 

Sablefish, Anoplopoma fimbria, jest jednym z dwóch członków rodziny ryb Anoplopomatidae i jedynym gatunkiem z rodzaju Anoplopoma. W języku angielskim, powszechnie używane nazwy dla niego obejmują sable (USA), dorsz czarny (USA, Wielka Brytania, Kanada), dorsz niebieski (UK), czarniak (UK), świecznik (UK), dorsz węglowy (UK), czarniak (Kanada), beshow, i zgrabna (ryba) (Kanada), chociaż wiele z tych nazw odnosi się również do innych, niezwiązanych ze sobą, gatunków. W USA FDA akceptuje jedynie "szablefisz" jako dopuszczalną nazwę rynkową; "czarny dorsz" jest uważany za nazwę wernekularną (regionalną) i nie powinien być stosowany jako oświadczenie tożsamości dla tego gatunku. Szablefisz znajduje się w mulistych dnach morskich na północnym Pacyfiku na głębokości od 300 do 2700 m (1000 do 9000 stóp) i jest ważny z handlowego punktu widzenia dla Japonii. Biały miąższ szablefiszu jest miękki i delikatnie aromatyzowany. W wielu krajach jest uważany za przysmak. Po ugotowaniu jego łuszcząca się konsystencja jest podobna do patagońskiego antara (chilijski bas morski). Mięso ma wysoką zawartość tłuszczu i może być przygotowane na wiele sposobów, w tym grillowanie, wędzenie, smażenie lub podawane jako sushi. Miąższ szablefish jest bogaty w długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega 3, EPA i DHA. Zawiera mniej więcej tyle samo co łosoś dziki.