Dieta każdego z nas powinna być jak najbardziej różnorodna i zbilansowana. Tylko w ten sposób dostarczymy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które są potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu. W codziennym menu powinno znaleźć się miejsce na owoce, warzywa, chude mięso oraz ryby.
Ryby są trudnym produktem, który wymaga odpowiedniego przygotowania i oprawy. Należy najpierw wybrać ulubiony gatunek ryb i przygotowywać je tak, aby posmakowały wszystkim domownikom. I nie znudziły się już po pierwszym podaniu.
Jakie wartości odżywcze mają ryby?
Ryby są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. A te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego dorosłego organizmu. Ryby są także ważnym produktem w diecie dziecka - korzystnie wpływają na jego rozwój i dostarczają całą masę istotnych mikro- i makroelementów. Co zatem znajdziemy w rybach i jaki to ma na nas wpływ?
Zdrowe kwasy tłuszczowe (DHA i EPA) - pozytywnie wpływają na pracę mózgu i działanie układu odpornościowego, mają także działanie przeciwmiażdżycowe i profilaktyczne u osób z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym.
Jod - warunkuje pracę układu nerwowego, sprzyja utracie wagi, zapobiega chorobom tarczycy, poprawia koncentrację i ogólne samopoczucie.
Selen - chroni organizm przed zbyt szybkimi procesami starzenia oraz przed nowotworami, wpływa na wzmocnienie odporności organizmu i usprawnia działanie tarczycy.
Wapń - jest budulcem kości i zębów, reguluje pracę układu nerwowego i układu mięśniowego, ma wpływ na proces krzepnięcia krwi oraz na wydzielanie wielu hormonów.
Witamina D - wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, wzmacnia zęby i kości, może zapobiegać przeziębieniom, a także rozwojowi depresji i cukrzycy, pomaga w czasie infekcji dróg oddechowych.
Proste potrawy z ryb dla całej rodziny
W wielu domach ryby goszczą na stole zaledwie kilka razy w miesiącu, a czasami nawet w roku. SIęgamy po nie zdecydowanie za rzadko i zapominamy o tym, jak korzystnie mogą one wpływać na nasz organizm. Ryby to idealny produkt dla całej rodziny - możemy je podawać zarówno dorosłym i dzieciom. Warto za każdym razem podawać ryby przygotowane w zupełnie inny sposób. A tych jest mnóstwo. Możemy bowiem zaserwować między innymi:
sałatki,
galarety,
pieczone, grillowane lub smażone ryby w całości,
gotowane filety np. w sosie curry lub w sosie koperkowym,
zupę rybną,
kotlety,
tarty,
zapiekanki z ciasta francuskiego z rybnym akcentem,
rozmaite pasty do kanapek z ulubionymi dodatkami.
To wszystko sprawia, że ryba może być nieodłącznym elementem codziennej diety - jest bowiem na tyle uniwersalna, że przygotujemy z niej całą masę zupełnie innych dań. A spośród nich, z pewnością nawet największy niejadek wybierze swoją ulubiona potrawę i będzie prosił o dokładkę.
Zostaw komentarz