Dlaczego warto jeść ryby?

Dieta każdego z nas powinna być jak najbardziej różnorodna i zbilansowana. Tylko w  ten sposób dostarczymy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które są potrzebne do optymalnego funkcjonowania organizmu. W codziennym menu powinno znaleźć się miejsce na owoce, warzywa, chude mięso oraz ryby.

Ryby są trudnym produktem, który wymaga odpowiedniego przygotowania i oprawy. Należy najpierw wybrać ulubiony gatunek ryb i przygotowywać je tak, aby posmakowały wszystkim domownikom. I nie znudziły się już po pierwszym podaniu. 

Jakie wartości odżywcze mają ryby? 

Ryby są źródłem wielu cennych witamin i minerałów. A te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego dorosłego organizmu. Ryby są także ważnym produktem w diecie dziecka - korzystnie wpływają na jego rozwój i dostarczają całą masę istotnych mikro- i makroelementów. Co zatem znajdziemy w rybach i jaki to ma na nas wpływ?    

  • Zdrowe kwasy tłuszczowe (DHA i EPA) - pozytywnie wpływają na pracę mózgu i działanie układu odpornościowego, mają także działanie przeciwmiażdżycowe i profilaktyczne u osób z chorobami serca i nadciśnieniem tętniczym. 
  • Jod - warunkuje pracę układu nerwowego, sprzyja utracie wagi, zapobiega chorobom tarczycy, poprawia koncentrację i ogólne samopoczucie. 
  • Selen - chroni organizm przed zbyt szybkimi procesami starzenia oraz przed nowotworami, wpływa na wzmocnienie odporności organizmu i usprawnia działanie tarczycy.   
  • Wapń - jest budulcem kości i zębów, reguluje pracę układu nerwowego i układu mięśniowego, ma wpływ na proces krzepnięcia krwi oraz na wydzielanie wielu hormonów. 
  • Witamina D - wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, wzmacnia zęby i kości, może zapobiegać przeziębieniom, a także rozwojowi depresji i cukrzycy, pomaga w czasie infekcji dróg oddechowych. 

Proste potrawy z ryb dla całej rodziny 

W wielu domach ryby goszczą na stole zaledwie kilka razy w miesiącu, a czasami nawet w roku. SIęgamy po nie zdecydowanie za rzadko i zapominamy o tym, jak korzystnie mogą one wpływać na nasz organizm. Ryby to idealny produkt dla całej rodziny - możemy je podawać zarówno dorosłym i dzieciom. Warto za każdym razem podawać ryby przygotowane w zupełnie inny sposób. A tych jest mnóstwo. Możemy bowiem zaserwować między innymi:

  • sałatki, 
  • galarety, 
  • pieczone, grillowane lub smażone ryby w całości, 
  • gotowane filety np. w sosie curry lub w sosie koperkowym, 
  • zupę rybną,
  • kotlety, 
  • tarty, 
  • zapiekanki z ciasta francuskiego z rybnym akcentem, 
  • rozmaite pasty do kanapek z ulubionymi dodatkami. 

To wszystko sprawia, że ryba może być nieodłącznym elementem codziennej diety - jest bowiem na tyle uniwersalna, że przygotujemy z niej całą masę zupełnie innych dań. A spośród nich, z pewnością nawet największy niejadek wybierze swoją ulubiona potrawę i będzie prosił o dokładkę. 

Artykuł sponsorowany