Burak ćwikłowy (Beta vulgaris)

Burak (Beta vulgaris) jest rośliną z rodziny Chenopodiaceae, która obecnie należy do rodziny Amaranthaceae. Najbardziej znana jest w licznych odmianach uprawnych, z których najbardziej znaną jest warzywo korzeniowe znane jako burak lub burak ogrodowy. Inne uprawiane odmiany to jednak m.in. liściasty ogródek warzywny, jak również burak cukrowy z warzyw korzeniowych, który jest ważny w produkcji cukru stołowego, oraz mangelwurzel, który jest rośliną pastewną. Zazwyczaj rozpoznaje się trzy podgatunki. Wszystkie uprawiane odmiany należą do podgatunku Beta vulgaris subsp. vulgaris, podczas gdy Beta vulgaris subsp. maritima, powszechnie znana jako burak morski, jest ich dzikim przodkiem i występuje w całym basenie Morza Śródziemnego, na atlantyckim wybrzeżu Europy, na Bliskim Wschodzie oraz w Indiach. Drugi dziki podgatunek, Beta vulgaris subsp. adanensis, występuje od Grecji do Syrii. Korzenie są najczęściej głęboko czerwono-fioletowe w kolorze, ale są w szerokiej gamie innych odcieniach, w tym złotożółty i czerwono-biały paski. Beta vulgaris jest dwuletnią lub rzadko wieloletnią rośliną zielną o liściastych łodygach osiągających wysokość 1-2 m. Liście mają kształt serca, 5-20 cm długości na roślinach dziko rosnących (często znacznie większe w roślinach uprawnych). Kwiaty są produkowane w gęstych kłosach; każdy kwiat jest bardzo mały, o średnicy 3-5 mm, zielony lub czerwonawo zabarwiony, z pięcioma płatkami; są zapylane wiatrem. Owoc jest kiść twardych orzechów.