Grejpfruty (Citrus X paradisi)

Grejpfrut (Citrus × paradisi) to subtropikalne drzewo cytrusowe znane z kwaśnych do półsłodkich owoców, XVIII-wiecznej hybrydy hodowanej po raz pierwszy na Barbadosie. Gdy został znaleziony, został nazwany "zakazanym owocem", a także został błędnie zidentyfikowany z pomelo lub shaddock (C. maxima), jednym z rodziców tej hybrydy, drugim jest słodka pomarańcza (C. × sinensis). Wiecznie zielone drzewa grejpfrutowe zazwyczaj osiągają wysokość około 5,6 m (16,20 ft), chociaż mogą osiągnąć wysokość 13,15 m (43,49 ft). Liście są błyszczące, ciemnozielone, długie (do 15 centymetrów (5,9 cala)) i cienkie. Wytwarza 5 cm (2 cale) białych, czteropetapowych kwiatów. Owoc ma żółto-pomarańczową skórkę i zazwyczaj o kształcie oblatu sferoidalnego; średnica owocu waha się od 10?15 cm (3,9?5,9 cala). Miąższ jest podzielony i kwaśny, o zróżnicowanej barwie w zależności od odmiany, która obejmuje białe, różowe i czerwone pulpy o różnej słodkości (zazwyczaj odmiany czerwone są słodsze). Amerykańska odmiana Ruby Red z 1929 roku (odmiany Redblush) posiada pierwszy patent na grapefruit.