Lipa perska (Citrus latifolia)

Lipa perska (Citrus ×latifolia) lub Shiraz Limoo znane również jako Tahiti lime lub Bearss lime (nazwane imieniem Johna T. Bearssa, który opracował tę bezpestkową odmianę około 1895 r. w swojej szkółce w Porterville w Kalifornii), jest owocem cytrusowym związanym ze standardową lipą. Ma prawie bezkolcowe drzewo. Wapno perskie jest pochodzenia hybrydowego, najprawdopodobniej z krzyżówki wapna kluczowego (Citrus aurantiifolia) i cytryny (Citrus xlimon) lub cytryny (Citrus medica). Ma wyjątkowo pachnący, pikantny aromat. Owoc ma około 6 centymetrów średnicy (2,4 cala), często z lekko sutkowymi końcami i jest zwykle sprzedawany w kolorze zielonym, choć żółtym, ponieważ osiąga pełną dojrzałość. Jest również powszechnie dostępny w postaci suszonej, ponieważ jest często w ten sposób stosowany w kuchni perskiej. Jest większy, grubsza skóra, z mniej intensywnymi cytrusowymi aromatami niż cytrusowe limonki (Citrus aurantifolia).