Rzodkiewka (var.) (Raphanus sativus var. sativus)

Rzodkiewka (Raphanus raphanistrum subsp. sativus) jest jadalnym warzywem korzeniowym z rodziny Brassicaceae, udomowionym w Europie w czasach przedromańskich. Rzodkiewki są uprawiane i spożywane na całym świecie, najczęściej spożywane na surowo jako chrupiące warzywa sałatkowe. Mają wiele odmian, różniących się wielkością, smakiem, kolorem i czasem dojrzewania. Rzodkiewki zawdzięczają swój ostry smak różnym związkom chemicznym wytwarzanym przez rośliny, w tym glukozynolan, mirozynazę i izotiocyjanian. Czasami są one uprawiane jako rośliny towarzyszące i cierpią na niewiele szkodników i chorób. Szybko kiełkują i szybko rosną, mniejsze odmiany są gotowe do spożycia w ciągu miesiąca, podczas gdy większe odmiany daikon potrzebują kilku miesięcy. Innym zastosowaniem rzodkwi jest zimą jako roślina okrywowa lub międzyplonowa lub jako roślina pastewna. Niektóre rzodkiewki są uprawiane dla ich nasion; na przykład daikon może być uprawiany do produkcji oleju. Inne są wykorzystywane do kiełkowania.