Fasola szparagowa (Psophocarpus tetragonolobus)

Fasola wielokwiatowa (Psophocarpus tetragonolobus), znana również jako fasola Goa i szparagi, fasola czterokątna i groch skrzydlate, to tropikalna roślina strączkowa pochodząca z Nowej Gwinei. Rośnie obficie w gorących, wilgotnych krajach równikowych, od Filipin i Indonezji po Indie, Birmę, Tajlandię i Sri Lankę. Dobrze sprawdza się w wilgotnych tropikach z dużymi opadami deszczu. Istnieją również odmiany, które mogą być uprawiane na większości obszarów USA. Skrzydlata fasola rośnie jako winorośl o pnących łodygach i liściach, 3-4 m wysokości. Jest to bylina zielna, ale może być uprawiana corocznie. Jest na ogół wyższa i znacznie większa od fasoli zwykłej. Strąki fasoli mają zazwyczaj długość 15-22 cm (6-9 cali) i mają cztery skrzydła o falistych krawędziach biegnących wzdłużnie. Skóra jest woskowata, a ciało częściowo przezroczyste w młodych strąkach. Kiedy strączek jest w pełni dojrzały, zmienia kolor na popielato-brązowy i rozdziela się, aby uwolnić nasiona. Duży kwiat jest bladoniebieski. Same ziarna są podobne do ziaren soi zarówno pod względem zastosowania, jak i wartości odżywczych (od 29,8% do 39% białka). Roślina jest jednym z najlepszych utrwalaczy azotu z nodulacją dokonywaną przez bakterię glebową Rhizobium. Ze względu na zdolność do wiązania azotu z atmosfery, roślina ta nie wymaga stosowania nawozów lub jest ich bardzo mało. Jako roślina tropikalna jest wrażliwa na mróz. Większość roślin nie będzie kwitnąć, jeśli dzienna długość jest większa niż 12 godzin, co oznacza, że nie będą one produkować strąków w większości stref umiarkowanych, chociaż istnieją odmiany neutralne o dziennej długości. Nasiona mają twardą powłokę i pomaga namoczyć je przed posadzeniem, aby przyspieszyć kiełkowanie. Roślina rośnie bardzo szybko, osiągając długość czterech metrów w ciągu kilku tygodni.