Soursop (Annona muricata)

Soursop jest owocem Annona muricata, szerokolistnego, kwitnącego, wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Meksyku, Kuby, Ameryki Środkowej, Karaibów i północnej Ameryki Południowej: Kolumbia, Brazylia, Peru, Ekwador i Wenezuela. Soursop jest również produkowany w Somalii. Obecnie uprawia się ją również na niektórych obszarach Azji Południowo-Wschodniej, a także na niektórych wyspach Pacyfiku. Najprawdopodobniej sprowadzono go z Meksyku na Filipiny w drodze handlu Manila-Acapulco Galleon. Jest to ten sam rodzaj co chirimoya i ta sama rodzina co lombardia. Surowiec, części jadalne Wartość odżywcza na 100 g Energia 276 kJ Węglowodany 16,84 g - Cukry 13,54 g - Błonnik pokarmowy 3,3 g Tłuszcz 0,30 g Białko 1,00 g Witamina A równa się 0 μg (0%) Tiamina (wit. B1) 0,070 mg (6%) Ryboflawina (wit. B2) 0,050 mg (4%) Niacyna (wit. B3) 0.900 mg (6%) Witamina B6 0,059 mg (5%) Folian (wit. B9) 14 μg (4%) Witamina C 20,6 mg (25%) Wapń 14 mg (1%) Żelazo 0,6 mg (5%) Magnez 21 mg (6%) Fosfor 27 mg (4%) Potas 278 mg (6%) Potas 0,1% (1%) Cynk 0,1 mg (1%) Procentowe wartości są względne w stosunku do zaleceń USA dla dorosłych. Soursop jest przystosowany do obszarów o wysokiej wilgotności i stosunkowo ciepłych zimach; temperatury poniżej 5 °C powodują uszkodzenia liści i małych gałęzi, a temperatury poniżej 3 °C mogą być śmiertelne. Owoce stają się suche i nie nadają się już do produkcji koncentratów. Inne popularne nazwy to Evo, Aluguntugui guanábana, graviola, anona, corossol, sorsaka, adunu, brazylijska łapawa, guyabano, guanavana, toge-banreisi, durian benggala, nangka blanda, sirsak, zuurzak i nangka londa. W Malayalam nazywa się ją mullaatha, dosłownie cierniowym custardem jabłkowym. Inne mniej znane indyjskie nazwy to shul-ram-fal i Lakshmana Phala. oraz w Harar (Etiopia) w języku Harari znanym od wieków jako Amba Shoukh (Thorny Mango lub Thorny Fruit). Smak został opisany jako połączenie smaku truskawkowego i ananasowego, z nutami smaku kwaśnych cytrusów kontrastującymi z podstawowym smakiem kremowym przypominającym smak kokosowy lub bananowy.