Migdał (Prunus dulcis)

Migdałowiec (Prunus dulcis, syn. Prunus amygdalus, Amygdalus communis, Amygdalus dulcis) (lub badam w języku indyjskim, z języka perskiego: بادام ) jest gatunkiem drzewa pochodzącego z Bliskiego Wschodu i Azji Południowej. "Almond" to również nazwa jadalnych i szeroko uprawianych nasion tego drzewa. W obrębie rodzaju Prunus, jest on klasyfikowany z brzoskwinią w podgatunku Amygdalus, odróżnianym od innych podgatunków przez falistą skorupę (endokarp) otaczającą nasiona. Owocem migdałów jest pestkowiec, składający się z zewnętrznej łuski i twardej łupiny z nasionami (co nie jest prawdziwym orzechem) wewnątrz. Migdały łuskanie odnosi się do usuwania skorupy w celu odsłonięcia nasion. Migdały sprzedawane są w łupinach (tj. po usunięciu skorupy) lub bez łupin (tj. z nadal przymocowanymi skorupami). Migdały bielone są migdałami łuskanymi, które zostały poddane działaniu gorącej wody w celu zmiękczenia płaszcza nasiennego, który jest następnie usuwany, aby odsłonić biały embrion.