Orzech makadamia (Makadamia)

Makadamia jest rodzajem czterech gatunków drzew pochodzących z Australii i stanowiących część rodziny roślin Proteaceae. Rosną naturalnie w północno-wschodniej Nowej Południowej Walii oraz w środkowej i południowo-wschodniej Queensland. Powszechne nazwy obejmują makadamia, orzechy makadamia, orzechy makadamia, orzechy Queensland, orzechy krzewiaste, orzechy maroochi, królowa orzechów i orzechy bauple; oraz z autochtonicznych języków australijskich bauple, gyndl, jindilli i boombera. Wcześniej, więcej gatunków, z rozłącznym rozmieszczeniem, było nazywanych członkami tego rodzaju Macadamia. Genetyka i badania morfologiczne opublikowane niedawno w 2008 r. przez Austina Masta i kolegów wykazują, że oddzieliły się one od tego rodzaju Macadamia, korelując ze sobą w mniejszym stopniu niż sądzono wcześniej w badaniach morfologicznych. Gatunki makadamia rosną jako małe do dużych wiecznie zielonych drzew o wysokości 2,12 m (6,6?39,4 ft). Liście ułożone są w okółki po trzy do sześciu sztuk, lancetowate do obovate lub eliptyczne w kształcie, 6?30 cm długości i 2?13 cm szerokości, z całym lub kolczystym marginesem. Kwiaty produkowane są w długiej, smukłej, prostej rasy o długości 5,30 cm, pojedyncze kwiaty o długości 10,15 mm, białe do różowego lub purpurowego, z czterema działkami. Owoc jest bardzo twardym, drzewiastym, pęcherzykiem kulistym z czubkiem w kształcie czubka, zawierającym jedno lub dwa nasiona.