Borówka półsucha (Vaccinium angustifolium X Vaccinium corymbosum)

"Badania informacji o wartościach odżywczych sugerują, że dziko rosnąca borówka amerykańska pomaga nam zachować zdrowie i może nawet udaremnić efekty starzenia, szczególnie w odniesieniu do utraty pamięci i umiejętności ruchowych. Ewentualne korzyści zdrowotne borówki amerykańskiej mogą być związane ze zdolnością antyoksydacyjną pigmentów niebieskich (antocyjanów), jak również innych związków naturalnych. Borówki mają większą zdolność antyoksydacyjną niż 40 innych badanych owoców i warzyw. Istnieją dowody na to, że niebieskie jagody mogą mieć właściwości przeciwnowotworowe i chronić przed chorobami serca. Borówki czarne zawierają szereg fitochemikaliów, które mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Należą do nich: przeciwutleniacze, antocyjany, inhibitory bakterii, kwas foliowy, witaminy A i C, karotenoidy, kwas elagowy, błonnik pokarmowy. Ich wartość kaloryczna jest niska i nie zawierają one tłuszczu. Dzika borówka niska (Vaccinium angustifolium Ait.) jest ważnym gatunkiem wyciętych lasów i opuszczonych pól uprawnych północno-wschodniej Ameryki Północnej, gdzie rozwinęły się komercyjne, zarządzane pola borówki amerykańskiej. Borówka niska jest szeroko uprawianą rośliną owocową w USA i Kanadzie. Jagody te wyróżniają się niewielkimi rozmiarami i słodkim smakiem. Uprawiana borówka wysoka (V. corymbosum L.) jest jagodą wielosezonową, o małych, miękkich nasionach. Jagody ciemnoniebieskie są trzy razy większe od borówki niskiej. Borówki amerykańskie uprawia się głównie w USA, Kanadzie, Australii, Argentynie, Chile, Nowej Zelandii, Holandii, Polsce, Japonii, Hiszpanii i Francji. W krajach Europy Północnej, takich jak Norwegia, Szwecja, Finlandia i Estonia, rozważa się uprawę borówki amerykańskiej. Warunki klimatyczne Europy Północnej są odpowiednie dla uprawy borówki amerykańskiej w niskich i półsuchych (Vaccinium corymbosum L. x Vaccinium angustifolium Ait.). Borówka czarna (V. myrtillus L.) jest szeroko rozpowszechniona w estońskiej przyrodzie, a tradycje historyczne wykorzystują świeże jagody, liście roślin i suszone jagody jako rośliny ziołowe". (Starast M, Karp K, Vool E, Moor U, Tonutare T, Paal T. Skład chemiczny i jakość uprawianych i naturalnych owoców jagodowych w Estonii. Biuletyn badawczy roślin warzywnych. 2007 wrzesień 7;66(1):143-53)