Zobacz również

Ocet

Ocet jest cieczą składającą się głównie z kwasu octowego (CH3CO2H) i wody. Kwas octowy jest wytwarzany w procesie fermentacji etanolu przez bakterie kwasu octowego. Ocet jest obecnie używany głównie jako składnik do gotowania, ale historycznie, jako najłatwiej dostępny łagodny kwas, miał wiele różnych zastosowań przemysłowych, medycznych i domowych, z których niektóre (takie jak ogólne domowe środki czyszczące) są nadal promowane do dziś. Ocet handlowy produkowany jest w procesie szybkiej lub powolnej fermentacji. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku tradycyjnych octu stosuje się metody powolne, a fermentacja przebiega powoli w ciągu tygodni lub miesięcy. Dłuższy okres fermentacji pozwala na gromadzenie nietoksycznego szlamu złożonego z bakterii kwasu octowego. Szybkie metody dodawać matkę octu do cieczy źródłowej przed dodaniem powietrza za pomocą systemu pompy venturi lub turbiny w celu promowania dotlenienia, aby uzyskać najszybszą fermentację. W szybkich procesach produkcyjnych ocet może być produkowany w okresie od 20 godzin do trzech dni.