Zobacz również

Sól

Sól, znana również jako sól kuchenna lub sól kamienna, jest krystalicznym minerałem, który składa się głównie z chlorku sodu, związku chemicznego należącego do większej klasy soli jonowych. Jest to absolutnie niezbędne dla życia zwierząt, ale może być szkodliwe dla zwierząt i roślin w nadmiarze. Sól jest jedną z najstarszych, najbardziej powszechnych przypraw spożywczych, a solenie jest ważną metodą konserwacji żywności. Smak soli (słoność) jest jednym z podstawowych smaków ludzkich. Sól przeznaczona do spożycia przez ludzi produkowana jest w różnych postaciach: sól nierafinowana, sól rafinowana (sól kuchenna) oraz sól jodowana. Jest to krystaliczne ciało stałe, białe, bladoróżowe lub jasnoszare, zwykle otrzymywane z wody morskiej lub złóż skalnych. Jadalne sole mineralne mogą być lekko szaro-szare z powodu zawartości minerałów. Ze względu na swoje znaczenie dla przetrwania, sól była często uważana za cenny towar w historii ludzkości. Jednak wraz ze wzrostem spożycia soli w dzisiejszych czasach, naukowcy uświadomili sobie zagrożenia zdrowotne związane z wysokim spożyciem soli, w tym wysokie ciśnienie krwi u osób wrażliwych. W związku z tym niektóre organy ds. zdrowia zaleciły ograniczenia w stosowaniu diety sodowej, choć inne twierdzą, że ryzyko jest minimalne dla typowych zachodnich diet.