Brassica

Brassica jest rodzajem roślin w rodzinie musztardy. Członkowie rodzaju są wspólnie nazywani warzywami krzyżowymi, kapustą lub musztardą. Uprawy z tego rodzaju są czasami nazywane uprawami zgrubnymi, które pochodzą z łacińskiego caulis, co oznacza łodygę lub kapustę. Powszechnymi rodzajami kapustnych stosowanych do produkcji żywności są kapusta, kalafior, brokuły, kiełki brukselskie i niektóre rodzaje nasion. Rodzaj ten znany jest z tego, że zawiera wiele ważnych upraw rolniczych i ogrodniczych. Obejmuje ona również pewną liczbę chwastów, zarówno dzikich taksonów, jak i uciekinierów z uprawy. Obejmuje ponad 30 dzikich gatunków i hybryd oraz liczne dodatkowe odmiany i hybrydy uprawnego pochodzenia. Większość z nich to rośliny jednoroczne lub dwuletnie, ale niektóre to małe krzewy. Ze względu na ich znaczenie dla rolnictwa, rośliny kapustnych były przedmiotem wielu zainteresowań naukowych. Sześć szczególnie ważnych gatunków (Brassica carinata, B. juncea, B. oleracea, B. napus, B. nigra i B. rapa) otrzymywanych jest w wyniku połączenia chromosomów z trzech wcześniejszych gatunków, jak opisano w Trójkącie teorii U. Rodzaj ten pochodzi z dzikiej Europy Zachodniej, basenu Morza Śródziemnego i umiarkowanych regionów Azji. Oprócz gatunków uprawnych, które są uprawiane na całym świecie, wiele dzikich gatunków rośnie w miarę jak chwasty, szczególnie w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i Australii. Niechęć do kapusty, brokułów i in. może być spowodowana obecnością w kapuście gatunku Brassica substancji chemicznej podobnej do fenylotiokarbamidu (PTC), substancji chemicznej, która jest gorzka lub pozbawiona smaku w zależności od makijażu genetycznego.