Winogrona muskadynowe (Vitis rotundifolia)

Muscadine (Vitis rotundifolia) jest gatunkiem winorośli pochodzącym z obecnych południowo-wschodnich Stanów Zjednoczonych, który jest uprawiany ekstensywnie od XVI wieku. Jego naturalny zasięg jest uznawany w następujących stanach USA: Alabama, Arkansas, Karoliny, Delaware, Floryda, Gruzja, Kentucky, Luizjana, Maryland, Missouri, Mississippi, Oklahoma, Tennessee, Teksas, Virginia i Zachodnia Virginia. Rośliny są dobrze przystosowane do ich rodzimego ciepłego i wilgotnego klimatu; potrzebują mniej czasu na ochłodzenie niż lepiej znane odmiany i rozwijają się w letnich upałach. Jagody muskadyny w kolorze od brązu do ciemnofioletowego do czarnego, gdy są dojrzałe. Jednak wiele dzikich odmian pozostaje zielonych dzięki dojrzałości. Ich skórka jest wystarczająco twarda, że jedzenie surowych owoców często wiąże się z ugryzieniem małej dziurki w skórce, aby odsysać miąższ z wnętrza. Muskadyny są nie tylko spożywane w stanie świeżym, ale również używane do produkcji wina, soku i galaretki. Winogrona muskadynowe są bogatym źródłem polifenoli i innych składników odżywczych badanych pod kątem ich potencjalnych korzyści zdrowotnych. Kwas galusowy, (+)-katechina i epikatechina są głównymi związkami fenolowymi w nasionach, podczas gdy kwas elagowy, mirycetyna, kwercetyna, kaempferol i trans-resweratrol są głównymi związkami fenolowymi w skórach. W środowisku naturalnym muskadyny są ważnymi roślinami poprawiającymi warunki bytowania dzikich zwierząt poprzez zapewnienie schronienia, przeglądania i owoców dla szerokiej gamy zwierząt.