Sezam (Sesamum orientale)

Sezam jest rośliną kwitnącą w rodzaju Sesamum. Liczne dzikie rodziny występują w Afryce, a mniejsza liczba w Indiach. Jest szeroko naturalizowany w regionach tropikalnych na całym świecie i jest uprawiany dla jego jadalnych nasion, które rosną w strąkach. Nasiona sezamu są uważane za najstarszą znaną roślinę oleistą, udomowioną ponad 5000 lat temu. Sezam jest bardzo odporny na suszę. Nazywana jest rośliną ocalałą, zdolną do uprawy tam, gdzie większość upraw zawodzi. Sezam ma jedną z najwyższych zawartości oleju w nasionach. Dzięki bogatemu, orzechowemu smakowi jest powszechnie stosowanym składnikiem kuchni na całym świecie. Sezam, podobnie jak inne orzechy i żywność, może wywoływać reakcje alergiczne u niektórych osób. W 2010 r. świat zebrał około 3,84 mln ton metrycznych nasion sezamu. Największym producentem nasion sezamu w 2010 roku była Birma. Największym światowym eksporterem nasion sezamu były Indie, a największym importerem Japonia.