Kminek (Cuminum cyminum)

Kminek (Cuminum cyminum) jest rośliną kwitnącą w rodzinie Apiaceae jako kminek, pietruszka i koper, pochodzącą ze wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego do Indii. Jego nasiona (każde zawarte w owocu, który jest suszony) wykorzystywane są w kuchni wielu różnych kultur, zarówno w postaci całych, jak i zmielonych. Ma również wiele zastosowań jako tradycyjna roślina lecznicza. W starożytnej cywilizacji egipskiej kminek był stosowany jako przyprawa i konserwant w mumifikacji. Nasiona kminku są stosowane jako przyprawa ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat. Kminek można znaleźć w niektórych serach, takich jak ser Leyden, a także w tradycyjnych chlebach z Francji. Kminek może być składnikiem proszku chili (często w stylu Tex-Mex lub meksykańskim) i znajduje się w mieszankach achiote, adobos, sofrito, garam masala, curry powder i bahaarat. W kuchni południowoazjatyckiej jest ona często łączona z nasionami kolendry w sproszkowanej mieszaninie zwanej dhana jeera. Charakterystyczny smak kminku jest mocny. Dzięki zawartości olejków eterycznych ma ciepły aromat. Jego głównymi składnikami aromatycznymi są: aldehyd kuminalny (obiecujący czynnik przeciwko agregacji alfa-synukleiny) i alkoholuminiowy. Inne ważne związki aromatyczne tostów tostowych to podstawione pirazyny, 2-etoksy-3-izopropylopropyrazyna, 2-metoksy-3-sec-butylopirazyna i 2-metoksy-3-metylopirazyna. Inne składniki obejmują γ-terpinen, safranal, p-cymen i β-pinen.