Gruszka azjatycka (Pyrus pyrifolia)

Pyrus pyrifolia jest gatunkiem gruszy pochodzącym z Chin, Japonii i Korei. Jadalne owoce drzewa znane są pod wieloma nazwami, w tym: gruszka azjatycka, gruszka chińska, gruszka koreańska, gruszka japońska, gruszka tajwańska i gruszka piaskowa. Oprócz odmian P. × bretschneideri i P. ussuriensis, owoce te nazywane są również gruszką nashi. Pomimo potocznej nazwy gruszki jabłkowej ze względu na wygląd i konsystencję, owoc ten nie jest hybrydą tych dwóch odmian. Kultivary pochodzące z Pyrus pyrifolia uprawiane są w Azji Wschodniej oraz w innych krajach, takich jak Australia, Nowa Zelandia i Stany Zjednoczone (np. Kalifornia). Tradycyjnie we wschodniej Azji kwiaty drzewa są popularnym symbolem wczesnowiosennej wiosny, a w ogrodach i na wsi jest to powszechny widok. Owoce zazwyczaj nie są pieczone w placki lub dżemy, ponieważ mają wysoką zawartość wody i chrupiącą, ziarnistą konsystencję, bardzo różną od maślanych odmian europejskich. Powszechnie podaje się je na surowo i obrane. Owoce są zwykle dość duże i pachnące, a po starannym zawinięciu (ma tendencję do siniaków z powodu swojej soczystości), mogą utrzymywać się przez kilka tygodni lub dłużej w chłodnym, suchym miejscu.