Jabłko (Malus pumila)

Jabłko jest owocem ziarnkowym jabłoni, gatunku Malus domestica w rodzinie róż. Jest to jeden z najpowszechniej uprawianych owoców drzew i najbardziej znany z wielu członków rodzaju Malus, które są używane przez ludzi. Jabłka rosną na małych, liściastych drzewach. Drzewo to pochodzi z Azji Środkowej, gdzie do dziś znajduje się jego dziki przodek Malus sieversii. Jabłka od tysięcy lat uprawia się w Azji i Europie, a do Ameryki Północnej sprowadzają je koloniści europejscy. Jabłka były obecne w mitologii i religiach wielu kultur, w tym tradycji nordyckich, greckich i chrześcijańskich. W 2010 r. zdekodowano genom owocu, co doprowadziło do nowego rozumienia kontroli chorób i selektywnej hodowli w produkcji jabłek. Istnieje ponad 7 500 znanych odmian jabłek, co daje w rezultacie szereg pożądanych cech. hodowane są różne odmiany dla różnych smaków i zastosowań, w tym w gotowaniu, świeżym jedzeniu i produkcji cydru. Domowe jabłka są zazwyczaj rozmnażane przez szczepienie, chociaż dzikie jabłka łatwo rosną z nasion. Drzewa są podatne na szereg problemów związanych z grzybami, bakteriami i szkodnikami, które można kontrolować za pomocą szeregu środków organicznych i nieorganicznych. W 2010 r. na całym świecie uprawiano około 69 mln ton jabłek, z czego Chiny wyprodukowały prawie połowę. Stany Zjednoczone są drugim co do wielkości producentem, z ponad 6 % produkcji światowej. Trzecią pozycję zajmuje Turcja, za nią plasują się Włochy, Indie i Polska. Jabłka są często spożywane na surowo, ale można je również znaleźć w wielu gotowych produktach spożywczych (zwłaszcza deserach) i napojach. Wiele korzystnych skutków zdrowotnych stwierdzono z jedzenia jabłek, jednak dwie formy alergii są postrzegane do różnych białek znajdujących się w owocach.