Mamea amerykańska (Mammea americana)

Jabłko ssaka jest jagodowe, choć często błędnie interpretowane jako pestkowiec. Jest okrągły lub lekko nieregularny, z brązową lub szarobrązową skórką o grubości 3 mm (0,12 cala). W rzeczywistości skórka składa się z egzokarpu i mezokarpu owocu, podczas gdy miąższ powstaje z endokarpu. Łodyga jest gruba i krótka. Jabłko ssaka ma mniej lub bardziej widoczne resztki kwiatów na wierzchołku. Średnica jabłek ssaków waha się od 10 cm (3,9 cala) do 20 cm (7,9 cala). Owoce niedojrzałe są twarde i ciężkie, ale ich miąższ lekko zmiękcza, gdy są w pełni dojrzałe. Pod skórą znajduje się biała, sucha membrana, której smak jest cierpki, przylegająca do miąższu. Miąższ jest pomarańczowy lub żółty, nie włóknisty, może mieć różne konsystencje (chrupiący lub soczysty, zwarty lub kruchy). Ogólnie rzecz biorąc, zapach miąższu jest przyjemny i apetyczny. Małe owoce zawierają pojedyncze nasiona, podczas gdy większe mogą mieć do czterech. Nasiona są brązowe, szorstkie, owalne, o długości około 6 cm (2,4 cala). Sok z nasion pozostawia nieusuwalną plamę.