Nektarynka (Prunus persica var. nucipersica)

Odmiana P. persica var. nucipersica (lub var. nektarina), powszechnie nazywana nektaryną, ma gładką skórę. Okazjonalnie nazywana jest "ogoloną brzoskwinią", "brzoskwinią bez rozmycia", "brzoskwinią soczystą" lub "brzoskwinią brazylijską" z powodu braku rozmycia lub krótkich włosów. Choć brzoskwinie rozmyte i nektaryny są uważane komercyjnie za różne owoce, nektaryny często błędnie uważa się za krzyżówkę brzoskwiń i śliwek lub "brzoskwinie o skórce śliwkowej", nektaryny należą do tego samego gatunku co brzoskwinie. W kilku badaniach genetycznych stwierdzono, że nektaryny są produkowane dzięki recesywnemu allelowi, podczas gdy dominuje rozmyta skóra brzoskwiniowa. Nektaryny powstawały wielokrotnie z drzew brzoskwiniowych, często jako sporty budsowe. Podobnie jak w przypadku brzoskwiń, nektaryny mogą być białe lub żółte, a klingstone lub freestone. Średnio nektaryny są nieco mniejsze i słodsze od brzoskwiń, ale z dużym nakładaniem się. Brak rozmytej skóry może sprawić, że skórki nektarynowe będą bardziej czerwonawe niż skórki brzoskwiń, przyczyniając się do wyglądu owoców w formie śliwki. Brak puchu na skórze nektaryn oznacza również, że ich skóra jest łatwiej zasiniona niż brzoskwinie.