Zwykłe oregano (Origanum vulgare)

Oregano (nazwa naukowa Origanum vulgare) jest pospolitym gatunkiem Origanum, rodzaju z rodziny miętowej (Lamiaceae). Pochodzi z ciepło-cieplejszej zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji oraz z regionu śródziemnomorskiego. Oregano jest ważnym ziołem kulinarnym, wykorzystywanym do uzyskania smaku liści, który może być bardziej aromatyczny po wysuszeniu niż świeży. Ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak, który może różnić się intensywnością. Dobrej jakości oregano może być wystarczająco silne, aby niemal zdrętwiać język, ale odmiany przystosowane do chłodniejszego klimatu często mają mniejszy smak. Czynniki takie jak klimat, pory roku i skład gleby mogą wpływać na obecne oleje aromatyczne, a efekt ten może być większy niż różnice między poszczególnymi gatunkami roślin. Wśród związków chemicznych nadających smak są karwakrol, tymol, limonen, pinen, ocimen i kariofilen