Koza domowa (Capra aegagrus hircus)

Koza domowa (Capra aegagrus hircus) jest podgatunkiem kóz udomowionych z dzikiej kozy z południowo-zachodniej Azji i Europy Wschodniej. Koza jest członkiem rodziny Bovidae i jest blisko spokrewniona z owcami, ponieważ obie znajdują się w podrodzinie kozich antylop Caprinae. Istnieje ponad 300 różnych ras kóz. Kozy są jednym z najstarszych gatunków udomowionych i były wykorzystywane do produkcji mleka, mięsa, włosów i skór na całym świecie. W 2011 roku, według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, na całym świecie było ponad 924 miliony żywych kóz. Samice kóz określane są jako "nie" lub "nianie", nienaruszone samce jako "bucks" lub "rachunki", a ich potomstwo to "dzieci". Kastrowane samce są "mokre". Mięso kozie z młodszych zwierząt nazywa się "kid" lub cabrito (hiszpański), a ze starszych zwierząt jest po prostu znany jako "koza" lub czasami nazywany chevon (francuski), lub w niektórych obszarach "baranina" (co częściej odnosi się do dorosłego mięsa owiec).